Хто король білих вин? Сомельє скажуть вам: рислінг! І матимуть беззаперечні докази. Сьогодні ми розберемось, за що люблять рислінг та які особливості має цей сорт вина.

Характеристики винограду рислінг

Проведені ДНК-дослідження встановили, що сорт винограду рислінг є родичем шардоне, аліготе та гаме. Розповсюджений він переважно в регіонах з прохолодним кліматом. Найбільша площа виноградників з рислінгом – у Німеччині, тому німецький рислінг є одним з топових у світі. Виноград добре переносить морози, складається з маленьких ягід з тонкою шкіркою. Тому благородна плесінь є частим гостем на гронах рислінгу – частим та бажаним, бо вона є ідеальним компаньйоном у виробництві солодких вин

Рислінг дуже кислотний – аж дзвінкий. У ньому дуже відчуваються нотки цитрусових, чудова ароматика, яка з віком благородно змінюється та розвивається.

Багатогранний аромат та смак

Цікавий факт: деякі старі вина з рислінгу з пластівцями можуть пахнути бензином, гасом або навіть паленою гумою. Для менш досвідчених дегустаторів цей аромат може бути достатньо неприємним.

Насправді, запах бензину означає, що пляшка рислінгу вищої якості, ніж більшість рислінгу з більш приємними ароматами. Адже всі фактори, що призводять до запаху бензину у винограді для рислінгування - велика кількість сонячних променів та води - це ті самі фактори, які сприяють підвищенню якості вин.

У смаку молодого рислінгу - фрукти та квітки, в тому числі: зелене, червоне або жовте яблуко, грейпфрут, персик, груша, аґрус, соти, цвіт троянди, свіжоскошена зелена трава.

Старші ж вина вже округлюються до смаку меду, кураги, імбирю та присмаку вищезгаданого бензину.

По поличках

Існує 4 категорії рислінгу:

Солодкий рислінг. Більшість рислінгів мають хоча б певний рівень солодкості. Через теруар такі німецькі вина, як рислінг, зазвичай солодші. Солодкі рислінги найкращі у віці від 10 до 30 років.

Сухий рислінг. Французькі, австрійські та американські вина, як правило, більш сухі, ніж ті, що виготовляються в інших місцях, і рислінг не виняток. Ідеальний період витримки для більшості сухих рислінгів становить від 5 до 15 років.

Напівсолодкий рислінг. Знаходячись десь посередині, напівсолодкі рислінги - це збалансовані вина, найкращий вік яких становить від 10 до 20 років.

Ігристий рислінг. Особливо популярний у Німеччині з кінця 1800 -х років.

Види рислінгу

Kabinett - найбільш сухе вино з трохи недостиглого винограду;

Spätlese - вино з ледь дозрілих ягід;

Auslese - вино з повністю дозрілого винограду;

Beerenauslese - вино з перестиглого винограду;

Eiswein (крижане вино) - вино з ягід, зібраних при температурі -7 ° C;

Trockenbeerenauslese - десертне вино з ботритизованих ягід.

З чим пити рислінг? Це універсальне вино, воно підходить до всіх страв. Температура подачі - 8-12 ° C.

Напівсухе - чудовий аперитив. Сухе поєднується з закусками і гарячими м'ясними стравами. До риби і морепродуктів рекомендується подавати австрійський рислінг: він сухий, але має трохи солонуватий смак.

Сухий рислінг гармонує навіть з пряними стравами східної кухні: корейської, японської, тайської, китайської, індійської. Вельми пікантним смаком відрізняється поєднання дичини (особливо качки або вальдшнепа) і напівсолодкого рислінгу. Десертне вино підходить для солодощів і фруктів.

Купити рислінг в Україні можна в інтернет-крамниці АлкоПростір.