Сьогодні – Міжнародний день Яйця! А найпопулярніший коктейль, до складу якого входить цей інгредієнт – звичайно ж, Гололь-Моголь.

Існує кілька версій появи коктейлю. Німці приписують винахід рецепта своєму співвітчизнику - кондитерові Манфреду Кьокенбауеру. Нібито він експериментував з консервацією солодощів та випадково вигадав цей рецепт. Він назвав напій «Kuddelmudel» (з німецької перекладається як «мішанина»).

Англійці вважають Гоголь-Моголь варіацією іншого відомого різдвяного коктейлю - «Егг-ніг», який готується за схожим принципом, але там використовується і білок, і жовток. У свою чергу поляки впевнені, що саме вони першими змішали жовток з цукром і назвали «kogel-mogel».

В класичному вигляді він має усього два інгредієнти: яйце та цукор. Але радимо поекспериментувати, додавши в корисний коктейль трохи веселощів.

Пропонуємо два рецепти алкогольного Гоголь-Моголя.

 

Рецепт Гоголь-Моголь з коньяком

Коньяк - 40 мл

Цукор - 3 ст. л.

Жовток одного яйця.

Як готувати

Алкоголь краще брати не найдешевший. Бюджетний коньяк і лікер має специфічний смак і може зіпсувати ваш коктейль. Радимо Коньяк Ной Араспел 5 років (клацніть на назву, відкриється сторінка з подробицями) як оптимальний за ціною-якістю для коктейлів. Спочатку відокремте жовток і збийте його з цукром. Потім додайте в стакан трохи алкоголю і знову все добре перемішайте. Споживайте охолодженим.

 

Рецепт Гоголь-Моголь з темним ромом та молоком

молоко (3-6%) - 350 мл;

вершки (33%) - 200 мл;

курячі яйця (жовток) - 3 штуки;

темний ром - 100 мл;

кориця - 1 паличка;

мелений мускатний горіх - 0,5 чайної ложки;

цукор - 70 грам;

ваніль - половина стручка (за бажанням);

тертий шоколад - для прикраси (за бажанням).

 

Як готувати

1. Додати в каструлю 150 мл вершків, все молоко, корицю, мелений мускатний горіх і ваніль (попередньо розрізати стручок на кілька частин і витягти насіння).

2. Довести до кипіння на середньому вогні, постійно перемішуючи, після чого відразу ж зняти з плити. Залишити на 2-3 хвилини, потім прибрати спеції.

3. Курячі жовтки змішати з цукром і збити міксером до однорідної маси. Готова суміш повинна вийти світлою і пишною.

4. Процідити теплу молочну заготовку через марлю або ситечко. Тонкою цівкою додати жовтки з цукром, збиваючи на малих обертах міксера або інтенсивно перемішуючи ложкою.

5. Влити темний ром. Рекомендуємо використовувати ром Conde de Cuba 7YO (клацніть на назву, відкриється сторінка з подробицями)

Перемішати ложкою. Суміш повинна вийти рівною і гладкою.

6. Після охолодження до кімнатної температури прибрати в холодильник мінімум на 5-6 годин (максимальний термін зберігання - 3 доби).

7. Перед подачею збити вершки (50 мл), додати в холодний Гоголь-Моголь, злегка перемішати.

8. Готовий напій розлити в келихи для подачі. Зверху для прикраси можна посипати тертим шоколадом або мускатним горіхом.

 

Смачного!